Ben je op zoek naar een baan die echt bij je past? Wellicht is een baan als accountant iets voor jou! Als je werkt in de accountancy houd jij je bezig met het meten, verwerken en rapporteren van financiële informatie van organisaties aan belangrijke stakeholders. Hierbij kun je denken aan het management, crediteuren, investeerders of zelfs toezichthouders. Een belangrijk doel binnen de een accountancy is dat de financiële informatie van een organisatie accuraat en betrouwbaar is. 

 

Wat zijn je taken als een accountant?

Als accountant heb je verschillende taken. Welke werkzaamheden je zult vervullen is afhankelijk van je rol en de organisatie waar je werkzaam bent. Over het algemeen zijn dit je belangrijkste taken als accountant:

Financiële administratie

Als accountant houd je de financiële administratie bij van een organisatie. Denk hierbij aan het registreren van financiële transacties en het opstellen van financiële overzichten.

Controle

Je controleert de financiële administratie en checkt financiële overzichten om ervoor te zorgen dat deze accuraat en betrouwbaar zijn. 

Adviseren

Je geeft belangrijke adviezen aan organisaties of afdelingen over financiële zaken, zoals belangrijke wetgevingen, risicobeheer of financiële planningen.

Rapporteren

Als accountant stel je belangrijke financiële rapporten op, zoals jaarrekeningen en balansen. Deze gegevens zul je moeten kunnen presenteren aan belanghebbenden.

Auditing

Ook zul je financiële audits moeten uitvoeren. Dit zijn periodieke (vaak jaarlijkse) controles van bijvoorbeeld systemen of processen binnen de organisatie.

Analyseren

Je zult financiële gegevens moeten analyseren om trends en patronen te identificeren. Ook zul je aanbevelingen moeten doen om de financiële prestaties van de organisatie te kunnen verbeteren.  

Fiscale aangifte

Tot slot, je zult diverse fiscale aangiftes moeten opstellen en indienen, zoals de inkomstenbelastingen. Zo zorg je ervoor dat organisaties aan de belastingwetgeving voldoen. 

 

Wat is het salaris van een accountant?

Het salaris van een accountant is afhankelijk van een aantal factoren, zoals je kennis, ervaring, vaardigheden en de organisatie waar je werkt. 

Over het algemeen kun je van het volgende uitgaan:

  • Het salaris van een junior accountant bedraagt tussen de € 2.000 tot 3.500,- bruto
  • Het salaris van een medior accountant bedraagt tussen € 3.200 tot 5.000,- bruto
  • Het salaris van een Senior accountant bedraagt tussen € 4.500 tot 9.000,- bruto

Waar kun je werken als accountant?

Als accountant kun je aan de slag gaan bij verschillende organisaties. Je kunt ervoor kiezen om te werken bij een accountantskantoor. Zij leveren diverse accounting- en financiële diensten aan bedrijven. Hierbij kun je denken aan EY, KPMG of Grant Thornton.

Of je kunt ervoor kiezen om in-house aan de slag te gaan bij een bedrijf, overheidsinstantie (bijvoorbeeld gemeentes of de Belastingdienst) of non-profit organisatie. Bekijk hier alle accountants vacatures op Finture Careers!

 

Wat is het verschil tussen een RA-accountant en een AA-accountant?

Een RA-accountant staat voor Registeraccountant. Dit is een wettelijk beschermde titel die wordt toegekend door de Nederlandse beroepsorganisatie voor Accountants, ook wel NBA genoemd. Een RA-accountant heeft een universitaire opleiding in accountancy afgerond en heeft tevens een driejarige postdoctorale opleiding tot registeraccountant gevolgd. Als een RA-accountant ben je bevoegd om jaarrekeningen te controleren, rapporten uit te brengen en financieel advies te geven over financiële en fiscale zaken.

Een AA-accountant staat voor Accountant-Administratieconsulent. Ook dit is een wettelijk beschermde titel die wordt toegekend door de NBA. Een AA-accountant heeft een opleiding op hbo-niveau in accountancy afgerond en heeft daarnaast een tweejarige post-hbo opleiding tot Accountant-Administratieconsulent gevolgd. Een AA-accountant heeft meer kennis over administratieve fiscale vraagstukken en werken over het algemeen meer in MKB-bedrijven.

Zowel een RA-accountant als een AA-accountant zijn beiden bevoegd om financiële diensten te leveren. Het verschil zit hem voornamelijk in hun opleiding en expertise.

 

5 redenen waarom je een account wilt worden

Er zijn verschillende redenen waarom je een accountant wilt worden. Dit zijn de belangrijkste redenen waarom men werkzaam is als accountant:

  • Financiële stabiliteit

Als baan als accountant biedt veel financiële stabiliteit. Accountancy is een goed betaalde functie. Bovendien zijn er veel organisaties die op zoek zijn naar een goede accountant. Dit biedt veel perspectief.

  • Het levert voldoening op

Als accountant help je verschillende organisaties met hun financiële vraagstukken en het bereiken van hun doelen. Dit levert verschillende accountants voldoening op. 

  • Een baan als accountant is veelzijdig

Je kunt werken bij organisaties in verschillende branches. Bovendien is accountancy zelf een brede sector met verschillende specialisaties. Er zijn dus ontzettend veel carrièremogelijkheden. 

  • Voldoende uitdaging

Accountancy is een vakgebied dat voortdurend verandert door nieuwe wet- en regelgevingen. Ook technische ontwikkelingen kunnen belangrijke impact hebben. Hierdoor zal je ervoor moeten zorgen dat je altijd op te hoogte moet zijn van de allerlaatste ontwikkelingen. 

  • Doorgroeimogelijkheden

Als accountant kun je doorgroeien naar leidinggevende rollen of kun jij je specialiseren. Hierdoor is er altijd ruimte voor groei en ontwikkeling binnen de accountancy. 

Of je daadwerkelijk een accountant wilt worden, is helemaal aan jezelf. Het beroep moet immers bij je passen en je zult de werkzaamheden leuk moeten vinden. Is je interesse gewekt? Bekijk alle accountants vacatures op Finture Careers, het recruitmentbureau voor finance professionals! Ze hebben een groot aantal Finance vacatures beschikbaar bij de leukste bedrijven. 

Wil je meer weten over financiën? Lees onze blog met tips hoe je geld kunt besparen!

ifeellike

About ifeellike