Recruitment is het proces van het vinden en aannemen van nieuwe medewerkers voor een bedrijf of organisatie. Het omvat het werven van geschikte kandidaten, het uitvoeren van interviews en het maken van aanbiedingen aan geselecteerde kandidaten. Dit kan zowel intern als extern worden opgepakt door een recruiter. Recruitment staat ook wel bekend onder de term “werving en selectie”.

Het doel van recruitment is om de juiste mensen aan te nemen die passen bij de cultuur en de waarden van de organisatie, en die de benodigde vaardigheden en kwalificaties hebben om de rol effectief uit te voeren.

Welke soorten recruitmentbureaus zijn er?

Het ene recruitmentbureau is het andere niet. Er zitten enorm veel verschillen in de werkwijzen van werving- en selectiebureaus. Over het algemeen kun je deze als volgt onderverdelen:

  • Werving- en selectiebureaus

Een werving- en selectiebureau ondersteunt klanten op het gebied van recruitment. Zij geven belangrijke adviezen en zorgen voor een voldoende instroom van geschikte kandidaten. Zij beschikken namelijk over een groot en relevant netwerk waardoor zij snel in contact kunnen komen met de doelgroep.

  • Executive search bureaus

Executive search is weer een andere vorm van recruitment. Hierbij gaat men op zoek naar een specifiek profiel. De gevonden kandidaten voor deze positie beschikken vaak al over een vaste baan en zijn niet altijd op zoek naar een nieuwe baan. Deze vorm van werving en selectie is ideaal voor het vervullen van senior- of managementfuncties.

  • Interim recruitment bureaus

Deze recruitmentbureaus adviseren organisaties op het gebied van ZZP’ers, freelancers of contractors voor een tijdelijk dienstverband.

Hoe zet je recruitment effectief in?

Door de krappe arbeidsmarkt is het vinden van de juiste werknemer een enorme uitdaging geworden. Werving en selectie vereist veel tijd en middelen. Om ervoor te zorgen dat je de juiste kandidaat bereikt, kun je als organisatie zelf een aantal stappen nemen. Hieronder hebben we deze stappen uiteengezet.

1. Definieer de functie-eisen

Het is belangrijk om duidelijk te definiëren wat de verantwoordelijkheden, vaardigheden en ervaringen zijn die nodig zijn voor de functie. Dit maakt het makkelijker om geschikte kandidaten te vinden en te selecteren.

2. Maak gebruik van social media

Sociale media-platforms, zoals LinkedIn en Facebook, bieden organisaties de mogelijkheid om een ​​groter publiek te bereiken en de juiste kandidaten te vinden. Bedrijven kunnen vacatures plaatsen op sociale media-platforms en gerichte advertenties uitvoeren om de juiste doelgroep te bereiken.

3. Zet je netwerk in

Het uitbouwen van professionele relaties en het uitwisselen van informatie met andere bedrijven en brancheverenigingen kan ook helpen bij het vinden van de juiste kandidaat.

4. Maak gebruik van assessments

Assessment tools, zoals persoonlijkheidstesten en competentietesten, kunnen bedrijven helpen bij het selecteren van de juiste kandidaat voor de functie. Deze tools bieden inzicht in de persoonlijkheid en vaardigheden van kandidaten. Ook kunnen ze helpen bij het maken van een weloverwogen beslissing.

5. Besteed het proces uit aan een werving- en selectiebureau

Bedrijven kunnen ook beslissen om samen te werken met wervings- en selectiebureaus. Deze bedrijven hebben specialistische kennis en middelen om de juiste kandidaat te vinden en te selecteren.

Recruitment uitbesteden door een recruitmentbureau

Recruitment is een belangrijk proces voor elke organisatie. Doordat werving- en selectie veel tijd en middelen kost, kun je ervoor kiezen om dit uit te besteden aan een gespecialiseerd recruitmentbureau, zoals Buro5. Bekijk de website en neem direct contact op!

ifeellike

About ifeellike