Wil jij binnenkort op jezelf gaan wonen? Dan komt hier zonder dat je erbij stilstaat veel bij kijken. Op jezelf wonen kan namelijk best in de prijzen op lopen. Daarom is het van belang dat je bij veel zaken stilstaat, zoals het aanschaffen van meubilair, de kosten die je kunt verwachten, belangrijke verzekeringen afsluit en ga zo maar door. Om ervoor te zorgen dat jij niet voor verrassingen bespreken we belangrijke zaken waar je rekening mee dient te houden en hebben we een handige “op jezelf wonen checklist” opgesteld. Lees snel onze blog!

 

Kosten op jezelf wonen

Op jezelf wonen klinkt als een leuk idee. Maar je zult wel moeten beseffen dat er een flink aantal kosten bij zullen komen. Hierbij kan je denken aan algemene kosten. Hieronder hebben we alle kosten van op jezelf wonen op een rijtje gezet:

 

  • Huurkosten
  • Kosten voor het afnemen van gas, water en stroom
  • Verzekeringen
  • Gemeentelijke heffingen voor het gebruik van riolering
  • Boodschappen
  • Abonnementen
  • Kleding
  • Vrijetijdsuitgaven

 

Deze kosten zullen elke maand terugkomen waardoor je een groot gedeelte van je inkomen structureel zult missen. Ook zal je rekening moeten houden met eenmalige kosten. Hierbij kan je denken aan het aanschaffen van meubilair, maar ook een borgsom en administratiekosten. 

Om inzichtelijk te maken of je er financieel klaar voor bent, is het handig om op voorhand een kostenoverzicht te maken. Op jezelf wonen en kosten: twee zaken die eenmaal onafscheidelijk met elkaar verbonden zijn. 

 

Op jezelf wonen checklist

Voordat je het ouderlijk huis of studentenwoning verlaat, is het handig dat je alvast een aantal zaken regelt. Daarom hebben wij een handige “op jezelf wonen checklist” opgesteld:

 

1. Maak een financieel overzicht van al je kosten

Om ervoor te zorgen dat je de maand rond kunt komen, is het belangrijk om in kaart te brengen welke kosten er elke maand terugkomen. Hierbij zal je voldoende geld moeten overhouden voor bijvoorbeeld voldoende boodschappen, vrijetijdsbestedingen en een vakantie te boeken. Als dit lukt, dan weet je zeker dat je alle kosten kunt voldoen. Kom je nog maar net rond? Dan zal je kritisch moeten zijn en zal je wellicht voor een goedkopere woning moeten gaan. Er kunnen zich incidentele uitgaven voordoen waardoor je geen rekening mee hebt gehouden. Hierbij kan je denken aan een kapotte wasmachine of koelkast. Hier zal je dus rekening mee moeten houden. In een goed financieel overzicht wordt er geld gereserveerd voor deze onvoorziene uitgaven.  

 

2. Kijk of je recht hebt op toeslagen

Wist jij dat je mogelijk recht hebt op bepaalde toeslagen? Mogelijk kom je in aanmerking voor zorgtoeslag en huurtoeslag. De kosten voor op jezelf wonen kunnen flink hoog zijn. Deze toeslagen kunnen ervoor zorgen dat jij net iets meer financiële ruimte hebt.

 

3. Informeer naar de oplevering van de woning

Een belangrijke vraag die je zult moeten stellen is hoe de huis wordt opgeleverd. Het kan zijn dat de woning kaal opgeleverd wordt: dit betekent dat je zelf laminaat/vloerbedekking moet leggen, de muren moet behangen of schilderen en zelf je gordijnen en lampen moet hangen. Soms is het mogelijk of de vloer en/of gordijnen van de vorige bewoners over te nemen. Deze items zijn vaak op maat gemaakt waardoor het niet mee kan worden genomen naar hun volgende woning. In sommige gevallen wordt de woning volledig turnkey opgeleverd. Dit betekent dat de woning volledig gebruiksklaar is gemaakt en je er meteen in kunt gaan wonen. Dit scheelt veel tijd, moeite en geld!

 

4. Primaire benodigdheden hebben prioriteit

Waarschijnlijk heb je een enorme waslijst gemaakt aan benodigdheden die je wilt aanschaffen. Vaak is dit niet nodig: je ouders en/of vrienden hebben vast nog extra spullen die zij niet nodig hebben. Je hoeft niet per se vanaf dag een alles in huis te hebben en bovendien hoeft niet alles splinternieuw te zijn. Bezoek de kringloopwinkel en check ook Facebook en Marktplaats voor eventuele koopjes en/of gratis spullen!

 

5. Verzekeringen regelen

Je hoopt dat het niet gebeurd, maar er is altijd een mogelijkheid op materiële schade. Voorbeelden hiervan zijn schade door inbraak, storm, brand of ontploffing. Voor een huurwoning hoef je slechts een inboedelverzekering af te sluiten. De opstalverzekering zal de verhuurder moeten regelen. 

 

De volgende verzekeringen zijn niet verplicht, maar kunnen handig zijn: 

  • Aansprakelijkheidsverzekering (AVP) 
  • Overlijdensrisicoverzekering
  • Rechtsbijstandverzekering
  • Woonlastenverzekering. 

 

Wanneer je meerdere verzekeringen wilt afsluiten, kan je hiervoor het beste de verzekeringen afsluiten bij één verzekeraar. Zo kan er achteraf geen discussie ontstaan welke verzekeraar de schade zal vergoeden. Mogelijk kan je ook nog eens een pakketkorting krijgen, dus hou je er financieel gezien meer aan over!

 

6. Adres doorgeven

Tot slot, iets wat je niet dient te vergeten: geef je adres door als je op jezelf gaat wonen. Je wilt immers wel je post zo snel mogelijk op je nieuwe adres krijgen. Hiervoor dien je je eerst aan te melden in je nieuwe gemeente wanneer je naar een andere stad of dorp verhuist. Verhuis je binnen dezelfde gemeente? Dan zal je je verhuizing kenbaar moeten maken middels een verhuisaangifte. Tegenwoordig kan dit allemaal digitaal en hoef jij niet meer naar het gemeentehuis te gaan. 

Zorg vervolgens dat belangrijke instanties zo snel mogelijk op de hoogte worden gesteld van je nieuwe woonadres. Hieronder een opsomming van alle bedrijven en instanties waar je mogelijk je adres moet laten wijzigen:

  • Familie, vrienden en kennissen
  • Werkgever en collega’s
  • Bank
  • Telefoonprovider
  • Dagbladen en kranten
  • Verzekeraars
  • Abonnementen
  • Huisarts
  • Tandarts
  • Buren. Mogelijk kunnen zij helpen met het verzamelen en bewaren van post dat naar je oude adres is verstuurd.

 

Hopelijk heb je aan de hand van onze checklist en tips meer inzicht gekregen in de kosten van op jezelf wonen gekregen. Tot slot, zal je je vrienden en familie ook nog eens moeten uitnodigen voor een leuke, gezellige housewarming voor gratis cadeaus. Heel veel plezier gewenst in je nieuwe huis!
WonenWonen

ifeellike

About ifeellike