Wie de afgelopen tijd het nieuws heeft gevolgd, heeft het waarschijnlijk wel gehoord. Vanaf heden is appen op de fiets verboden. Het gebruik van mobiele apparaten, muziekspelers, camera’s en laptops is straks in elke voertuig verboden. Sinds 2002 is het gebruik van deze mobiele apparaten verboden voor auto’s, brommers en motors. Vanaf 1 juli 2019 geldt dit verbod nu ook voor fietsers.
Wat mag nog wel op de fiets
Om inzichtelijk te krijgen wat wel en wat niet mag, hebben we het voor jullie even op een rijtje gezet. Even appen op de fiets mag niet meer, maar handsfree bellen en het beluisteren van muziek mag nog wel op de fiets. Belangrijke kanttekening is hier wel dat het handsfree moet gebeuren. Je kunt dus nog wel bellen of muziek luisteren door middel van oordopjes. Daarnaast mag je ook spraakbediening gebruiken. Wat niet mag, is tijdens het fietsen je telefoon tussen je oor en schouder klemmen. Mocht je echt je telefoon willen gebruiken voor bijvoorbeeld je navigatie, dan kan je jouw telefoon vastzetten in een speciale houder.
Vanaf 1 juli strafbaar
Mocht je hier gehoor aan geven en ga je toch appen op de fiets, dan kan je rekenen op een boete van € 95,-. Reden hiervoor is dat je geen gevaar mag zijn voor andere weggebruikers. Dat je voor appen op de fiets een boete ontvang is logisch: de afgelopen tijd is het aantal botsing met fietsers door mobiel gebruik flink toegenomen. Indien je dus voor een gevaarlijke situatie of ongeval of botsing zorgt, dan kan je een boete of zelfs een straf ontvangen. Appen op de fiets is een duur geintje dus! Hou je telefoon lekker in je broekzak, want voor dat geld kan je veel doen.