Ben je op zoek naar een nieuwe auto? Schaf je een nieuwe auto aan of ga je toch een auto leasen? In beide gevallen kan je rijden in een spiksplinternieuwe auto. Steeds meer mensen kiezen voor een auto leasen voor particulier. Maar wat zijn nou de voordelen? We leggen het je graag uit.

 

Auto leasen privé

Wanneer je als particulier een auto gaat leasen, wordt dit ook wel private lease genoemd. Je betaalt een vaste prijs per maand waarbij er geen verrassende kosten bij komen kijken. Je betaalt alleen de brandstof en eventuele verkeersboetes. Zo kom je achteraf niet voor verrassingen te staan aangezien onderhoud, apk, verzekering en de wegenbelasting hierbij zijn ingegrepen. Mocht private lease te duur zijn, kan je altijd overwegen om een tweedehands auto te leasen. De auto’s zijn vaak tot maar drie jaar oud. Ook hier zijn de onderhoud- en reparatiekosten voor de leasemaatschappij.

Mocht je voor private lease kiezen, dien je er wel goed over na te denken: het aantal kilometers dat je per jaar mag rijden, de looptijd van het contract en alle opties worden vooraf vastgesteld. Je bent alleen niet de eigenaar van de auto. Daar tegenover staat wel dat je geen hoge aanschafprijs hoeft te betalen.

 

Auto kopen

Toch liever kopen? Hou dan rekening met een hoge aanschafprijs en hoge afschrijvingen. Daarnaast zit je ook met onvoorspelbare maandlasten. Je weet nooit hoeveel je kwijt bent aan onderhoud en eventuele reparaties. De kans is klein dat je veel onderhoud of reparatiekosten hebt bij een nieuwe auto, maar de kans is altijd aanwezig. Ten op zichte van private lease, ben je wél de eigenaar van de auto. Mocht dit te duur zijn, kan je ook een tweedehands auto kopen. De afschrijvingskosten liggen hier een stuk lager.

 

Conclusie

Een auto leasen of kopen heeft zoveel voordelen als nadelen. Bij private lease kom je niet onverwacht voor hoge kosten te staan. Je bent alleen niet de eigenaar van de auto en hebt maar een beperkt aantal kilometers per jaar.

Als je een auto koopt, heb je deze beperkingen niet. De afschrijvingskosten zijn erg hoog en je weet alleen niet op voorhand welke kosten je zult hebben.

Mochten beide opties te duur zijn, kan je overwegen om een tweedehands auto te leasen. De maandelijkse kosten liggen lager en je kunt toch profiteren van alle voordelen van private lease.

ifeellike

About ifeellike

Leave a Reply